Успіх

Як впоратися з смутком? Пояснює священик

Як подолати зневіру, безнадію, апатію, нудьгу і лінь, розповів архімандрит, проповідник і письменник Мелхиседек (Артюхін).

Мелхиседек (Артюхін) – архімандрит, настоятель Подвір’я Оптиної пустелі в Москві, письменник, проповідник.

Мелхиседек (Артюхін), архімандрит:

Батьки кажуть, що надмірний праця – душевний або тілесний – може бути причиною зневіри. Коли людина навалив на себе багато справ обов’язків, піклування.

Береться за одне, не доробляє, кидає, береться за іншу, не доробляє, кидає. Преподобний Серафим Саровський говорив, що доброчесність – не груша, її відразу не з’їси. Все треба робити легенько, потихеньку, не поспішаючи.

Зараз роботодавці схильні не обмежуватися вісьмома годинами, і дев’ять годин підлеглі можуть працювати, і десять, і більше.

Одного разу прогулюючись по подвір’ю, я побачив одного знайомого парафіянина. Підкликав його, питаю: «Як справи? ». Він каже, що йде з роботи. Дивлюся на годинник – десять годин вечора. Він – комп’ютерник, у нього троє дітей. Уявляєте, якою працею люди заробляють собі на хліб насущний? Чому? Тому що бездумна і безсовісна експлуатація. Зараз у нас шалений капіталізм.

Ось як людині з такими надмірними навантаженнями долати такі стани, як смуток, апатія, нудьга?

На роботі бажано робити справи по силам і не брати те, що понад твоїх сил. Начальник дав одне завдання, дивиться – підлеглий справляється добре, дав друге, третє, четверте. . . Як відомо, накладають на того, хто везе. Але ти не забувай, що твоє життя – це не тільки робота. Є ще сім’я, якісь свої особисті справи, здоров’я, нарешті.

Тому в стані перевантаження, зневіри, апатії треба розбиратися. Треба розуміти, де зайвого на себе звалили. Треба постаратися регламентувати свою працю. У радянський час цього приділялася належна увага.

А взагалі здоров’ю сприяє чергування розумової і фізичної праці. Відпочинок – це зміна видів діяльності.

Коли людина з цим розібрався (і начебто висипається, і ніби відпочиває вчасно, і харчується добре), але на душі залишається туга, смуток, печаль, тоді вже треба розбиратися в духовному діянні. А що ти робиш для того, щоб цей духовний вогник у себе підтримувати? Що ти робиш, щоб ворог не знайшов місце переконати, що все погано, все не так.

Преподобний Ісаак Сирін сказав: «Дозвільний розум – оселя диявола».

Обов’язково мають бути зайняті і руки, і голова. Чому батьки від зневіри пропонували псалмоспіви і рукоділля? Лінь і вільний час – це джерело зневіри. Коли руки нічого не роблять, і коли голова нічого не робить. Або людина не молиться, або не робить нічого руками. В цю порожню голову обов’язково диявол напхає свої думки, свої фантазії, своє почуття незадоволеності.

Тому свій розум ми повинні присвячувати Богу. Для цього є молитовні правила, тобто ранкові та вечірні молитви. А духовний вогник повинен підтримуватися протягом всього дня.

Існує корейська кухня, коли під всяку їжу підкладають свічечки, щоб їжа була завжди теплою. І так само вогник в душі завжди повинен бути на зв’язку з Богом. Щоб не мати поганих думок, треба мати позитивні думки. Тому, коли є пам’ять o Бога, то вона спонукає людину до спілкування c Богом.

Святитель Феофан Затворник говорить: «Ви дружина, мати, господиня. B виконанні цих обов’язків ваше спасіння. І матері сердобольно піклуються o порятунок чад своїх, уподібнюються мученикам. Тому і я кажу вам, чекайте і ви вінця мучеництва».

Жінка, якій були адресовані ці слова, запитала: «А як я можу, перебуваючи у великому будинку, у великій родині, проживати життя духовну? »

Він відповідає: «Дуже просто. Наприклад, ви починаєте готувати борщ. Починаючи, скажіть: «Господи, благослови». Потім щось робите. В процесі скажіть: «Господи, допоможи». А коли закінчили готувати борщ, скажіть: «Господи, дякую».

Так, справа, розпочата c Богом, яке відбувається c Богом і закінчилося c Богом (c подякою Йому), буде не суєтою, a богослужінням. Виконуючи свої тілесні обов’язки, ви паралельно виконує й обов’язки духовні. Нехай це буде коротко, нехай це буде на мить, але це посвяту свого життя і свого діяння Бога. Та зневіра не буде мати можливість проникнути сюди.

У деяких людей питали, що їм допомагає від зневіри? Багато відповідали, що, коли взагалі нічого не хочеться, допомагає якась духовна книга, що із Житія святих. Хтось каже, що якщо молитва не йде, то беруть у руки Євангеліє. Інші кажуть, що, якщо взагалі нічого не йде, змушують себе почати забиратися по будинку. Чому? Тільки б не бути в ледачому стані. Не дати тілу лінуватися, спати, дрімати.

Коли наше життя буде наповнена розумним посильною працею в поєднанні з молитвою, коли наше життя буде присвячена не тільки самому собі, але й іншим, коли вона буде містити псалмоспіви і рукоділля, тоді, думаю, ми будемо непереможні. І ніяка нудьга і смуток страшні нам не будуть.

Ще стаття:

Друзі, якщо було корисно, ставте палець вгору. Підписуйтесь на Буде над чим подумати! Всі статті тут каналу